top of page

ТУРЕЧЧИНА ЧЕРЕЗ 10 РОКІВ: ІННОВАЦІЇ

Якою Туреччина хоче бачити себе сама через 10 років?

Майбутнє країни можна побачити по тому, що робиться в даний час і які закони приймаються. На що варто звернути увагу, коли ми вивчаємо країну і на підставі чого ми можемо зробити висновки? першу чергу економіка! Економіка є основним показником, на який рівняються ціни на нерухомість. Слабка економіка, падіння ВВП призводить до падіння цін на нерухомість, аналогічну ситуацію ми спостерігаємо в даний момент в Україні. ВВП Туреччини в даний момент становить близько $ 800 млдр., за підсумками останніх років економіка незмінно зростає:

Зростання ВВП:

2011 рік - 8,8%

2012 рік - 2,1%

2013 рік - 4,2%

2014 рік - 2,9%

2015 рік - 3,0%

У Туреччині є дуже амбітний план - план Vision 2023: до моменту 100-річчя республіки Туреччина планує увійти до ТОП-10 економік світу. За рахунок чого це стане реальністю?



Найважливіший момент - поліпшення робочої сили в Туреччині. Країни з високим доходом спираються на висококваліфіковану робочу силу. Саме тут Туреччини необхідний сильний ривок, в середньому громадянин Туреччини віком 25 років провів в школі всього 7,6 років. Цей показник майже на 4 роки менше, ніж у країнах Організації економічного співробітництва і розвитку, яка включає в себе найсильніші економіки світу. Щоб подолати цей розрив обов'язковий термін навчання тепер в Туреччині змінили з 8 до 12 років. Населення країни дуже молодо, середній вік близько 30 років, в слідстві ця реформа позначиться на якості людського капіталу. Як ми знаємо, кількість не завжди переходить в якість і оцінки школярів з багатьох дисциплін нижче, ніж в ОЕСР. Щоб поліпшити якість освіти, держава поставила витрати на освіту на перше місце, куди зараз йдуть вже чверть всіх податків. За останні 12 років штат вчителів збільшився на 0,5 млн, а самими високооплачуваними і престижними професіями є професії викладачів. Середня зарплата професора становить $ 2500.

Друга складова - технології. У 2012 році продуктивність праці склала лише 40% від США. Для поліпшення продуктивності потрібні інноваційні технології. З 2002 року відрахування на впровадження нових технологій збільшені до 1% від ВВП. Число патентів за цей час збільшилася в 6 разів. До 2023 року планують збільшити витрати на науку до 3% від ВВП.

Важливим елементом в економіці країни мають інвестиції - за 2015 рік у економіку країни було залучено прямі інвестиції в розмірі $ 16,7 млрд. Основну частку тут складають інвестиції в сферу нерухомості, а саме чверть. Так само варто відзначити проекти, які в даний момент будуються в найбільшому місті Туреччини - Стамбулі. Зараз урядом Туреччини реалізовуються 4 великих проекти:

3-й аеропорт Стамбула з пропускною спроможністю 150 мільйонів пасажирів на рік. Цей аеровузол буде побудований в лютому 2018 року і стане одним з найбільших в світі.


Другим є Стамбульський канал - з'єднає Чорне та Мармурове море, він дозволить розвантажити Босфор.

Міст Султана Явуза, третій міст через Босфор, - став найбільшим підвісним мостом в світі з залізницею.

Стамбульський триярусний тунель - з'єднає Європейську і Азіатську частину міста, так само цей проект є екологічним проектом, тому що дозволить частково вирішити проблему в місті. За словами прем'єр-міністра даний проект оплачується компанією, яка його будує. Вартість проекту і робіт складають € 3,5 млрд.


bottom of page